İleri Bildirim mi? Geri Bildirim mi?
Yöneticiler ve Liderler olarak gün boyu geri bildirim veriyoruz. Çalışma arkadaşlarımıza yetkinliklerini ve işlerini nasıl geliştirebileceklerini söyleriz, iyi yaptıkları şeyler için onları takdir ederiz, gelişim alanlarını ya da yanlışlarını düzeltiriz ve uygun olmayan şekillerde davrandıklarında onları yönlendiririz.
Yani iş arkadaşlarımıza geri bildirimde bulunuruz. Ancak çoğu durumda bu alışverişler olması gerektiği kadar sık veya özgürce gerçekleşmez. Hayatın her aşamasında çok sayıda geri bildirim alıyoruz. Bazen çevremizdekileri birbirlerine geri bildirim vermeye teşvik ediyoruz. Gerçekten, yaşamın her alanında, insanların gelişme hedefiyle ortaya çıktığı ve diğer insanların onlara nasıl yapacaklarını söylediği uzun bir geri bildirim oturumu olarak tanımlanabilir.
Ve her zaman iyi gerçekleşmez. Biz geri bildirim verdikçe ve aldıkça, insanlar savunmaya geçiyor. Duygular incinir. Çoğu zaman, hedeflediğimiz iyileştirmeler gerçekleşmez, çünkü geri bildirim alıcının kabul edebileceği bir şekilde verilmez.
Görünen o ki, iyi geri bildirim vermenin farklı bir yolu, odağını geçmişten geleceğe çevirmenin bir yolu. Bu, ilk olarak Marshall Goldsmith gibi bir uzman tarafından geliştirilen “ileriye dönük” adlı bir kavramdır.
Söyleyebileceğim kadarıyla, pek çok yönetici, lider ve birey olarak ileri besleme pratiğine aşina değil ve gerçekten bunu nasıl yapacağımızı öğrenip daha tutarlı bir şekilde kullanmaya başlarsak, çevremizdeki insanların nasıl büyüdüğü ve nasıl büyüyeceği konusunda büyük bir fark yaratabileceğini düşünüyorum.
Program Hakkında:
Geri Bildirim Verme Şeklimizde Yanlış Ne Var?
Geri bildirim verdiğimizde veya iş arkadaşlarımız ya da yöneticilerimiz bize geri bildirimde bulunduğunda, odak noktası geçmiştir. “İnsanlar neyi değiştiremeyeceklerini kontrol edemezler ve biz de geçmişi değiştiremeyiz” “Sonuç olarak aldığımız veya verdiğimiz geri bildirimlerin çoğunun odak noktası bu oluyor.”
“Değiştiremeyeceğimiz veya kontrol edemediğimiz bir şey hakkında olumsuz geri bildirim aldığımızda,” “beynimiz, tehdit farkındalığımızı tetikleyen ve bizi savunmaya geçiren stres yaratan hormonlar, kortizol ile dolup taşar. Yürütücü işlevden, yaratıcılıktan sorumlu olan, gündemimizi bir şekilde belirlememize ve rasyonel kararlar vermemize izin veren bölümler, esasen zihinsel bir felç durumundadır.”
Geri bildirimin zamanının ve enerjisinin çoğu, şu andan itibaren neler yapılabileceğine odaklanmak yerine geriye bakmak ve zaten bitmiş olan performansı derecelendirmek için harcanır. Geri bildirim, kişisel olmayan bir dizi performans standardından oluştuğunda, geri bildirimin temel amacını gözden kaçırıyoruz.
Peki ileri bildirim ne? İleriye dönük bilgi verdiğimizde, bir kişinin geçmişteki performansını değerlendirmek yerine, gelecekteki gelişimine odaklanıyoruz. Karşımızdaki kişide fark ettiğimiz şeyleri işaret ederek ve onun hakkında düşünmesini sağlamak için bir yaklaşım ve metod ile nasıl iyileştirebileceği ile ilgili düşünmeye sevk ettikten sonra isteğimizi söyleyebiliriz.
Bu eğitimde orta ve üst düzey yöneticilerin; temel koçluk yetkinliklerinin en önemlilerinden biri olan geri bildirim sanatını geliştirmek, geribildirim yetkinliğini kullanarak bireysel/ekip olarak performanslarını geliştirmelerini ve potansiyel kilitlerini kırarak başarılarını pekiştirmelerini sağlayacak ileri bildirimin profesyonel teknikleri paylaşmaktır.
Programın Kazanımları ;
- Geri bildirimin yönetim uygulamaları içindeki yeri ile ilgili yaklaşımları irdeleyebilecek,
- Olumlu düşünme ve yolunda gidene odaklanma (İleri Bildirim) konusunda bilgi sahibi olacak,
- Başarılı bir lider olmak için gereken bireysel becerileri irdeleyecek,
- Geri bildirim vereceği kişileri izleme, gözlemleme ve güçlü yanlarını/ değerlerini tanımlamayı pekiştirecek (kendinin ve başkalarının güçlü yönlerini fark etme)
- Doğru, temiz, yalın bir dilin ileri bildirim etkisini inceleyecek,
- Yönettiği takım içerisinde geri & ileri bildirim kültürünü yayma konusuna hâkim olacak,
- Performans görüşmelerinde ileri, geri bildirimin önemini pekiştirecek,
Hedef Kitle : İleri & Geri bildirim konusunda kendini geliştirmek isteyen çalışanlar / yöneticiler
Süre : 2 Gün
Katılımcı Materyalleri : Program sonrası kişilere eğitimlerde anlatılan konuları içeren katılımcı rehberi dağıtılmaktadır.
Eğitim Stili : Kapsamlı ve etkileşimli bilgi paylaşımı, vaka çalışmaları, egzersizler, oyunlar, kısa video gösterimleri, geri bildirim senaryoları (Rol canlandırma ve değerlendirme ile aktif öğrenme) ağırlıklı bir program
Eğitim Sonrası Takip : Proje bazlı eğitimlerde ön-test, son-test ve makale, kitap paylaşımları
Program İçeriği :
2 günlük programın akışı ve içindeki modüller aşağıdaki gibidir
- Geri bildirimin önemi
- Günümüz liderlerini etkin kılan unsurlar
- Pozitif Örgütsel Yaklaşım
- Uygulama: Zirve Anı
- Geri bildirim ve İleri bildirim Tanımı
- Geri bildirim nedir? Ne değildir?
- Geri bildirim neden zor?
- Geri bildirimi ne kolay kılar? (Niyet, Odak, Zihniyet uyumluluğu)
- Ne zaman geri bildirim?
- Geri bildirim & İleri bildirim
- İleri Bildirim Nedir?
- Kime /Nasıl İleri & Geri bildirim?
- Güçlü yanların ve değerlerin tespiti
- Liderlik stilleri keşfi
- Davranış stillerine göre farklı geribildirim verme
- Uygulama: Liderlik Stilleri Testi
- Güçlü Geri bildirim İçin Gerekli Yetkinlikler
- Öğrenme Modelleri
- Temiz, duru ve yalın bir dil- ‘Dil temizliği’
- Olumlama
- Etkin Dinleme (Global/Empatik Dinleme)
- Uygulama: Etkin Dinliyoruz
- Güçlü Soru Sorma
- Takdir Etme (Kendini/Başkalarını)
- Uygulama: Takdir Veriyoruz
- Performans Görüşmelerinde Geri bildirimin önemi
- Performans görüşmelerine etkinlik kazandırmanın püf noktaları
- Çalışan yetkinliklerine göre durumsal liderlik
- Yönlendiren, mentor ve yürütücü lider kavramlar
- GROW koçluk modeli ( Kuruma Özel Bir Model Olur İse Değişecek )
- Aksiyon Planı aldırtma
- İlerlemeyi Takip ve İzleme
- Geri bildirim senaryoları